Mit kell tudni a hazai merinó gyapjúról?

A válaszért vissza kell mennünk mintegy 7-800 évet, egészen a 12-13. századig. A spanyolok ekkoriban kezdtek el egy berber törzstől (a mai Marokkó területén éltek) kosokat vásárolni, a Gibraltári-Szorost használva mint hajózható kapcsolatot az Ibériai-félsziget és Afrika között. A kosokat aztán a saját birkáikkal keresztezték. A spanyol anyajuhok és az afrikai kosok aztán finom gyapjú utódokat hoztak létre. El is nevezték őket merinónak, mely név az afrikai törzs nevére utal.

A középkorra a spanyolok tovább nemesítették a fajtát. Annyira jók voltak, hogy nem is engedték a merinó birkák exportját, sőt, egyenesen halálbüntetést helyeztek kilátásba a...

Ez a ruhadarab a régi kétágú fonalunkból készült. A színek árokparton gyűjtött növényektől származnak, a kelme merev nyüstös szövőkereten készült. Viszonylag gyors, két hétvégés projekt: egy a festésnek, és egy a szövésnek és az utómunkának.

Aki nem szeretne a festéssel maga bíbelődni, a webáruházunkban talál növényi festésű fonalakat is.

A világ nem csak merinóból áll... bár valóban ez a fajta birka a legismertebb, van sok egyéb helyi (értsd: Európában elterjedt) fajta, melyek gyapja kedvező tulajdonságokkal bír, bár a merinó finomságával nem veszi fel a versenyt. Ezekre a fajtákra sokszor jellemző, hogy kisebb állományokban fordulnak elő, egyesek pedig egyenesen veszélyeztetettek.

A Wool Adventures szortimentünkre a következők jellemzőek:

- kicsi állományokból jönnek, sokszor hobbi célra tartják a birkákat

- az év nagy részében kint legelnek, így a gyapjúba kevés növényi szennyeződés kerül

- a feldolgozás során nem használunk vegyszereket, a mosás során környezetbarát mosószert alkalmazunk

- nem festünk, így ezek a terméke...

Orsi kendője borostyánlevéllel festett Dörögdi gyapjúfonalból készült. A festéshez timsós alappácot használt, de a fonal egy része utólagos vaspácot is kapott, amitől elmélyült a színe.

A horgolt kendő mintája megtalálható a Raverly-n. 

Egy abszolút funkcionális darab, ami a gyapjú hőszigetelő tulajdonságára épít: egy olyan ajtónyílásba készült, ahová helyszűke miatt normál nyíló ajtó nem férne el. Mivel közel a kazán, akármilyen gyúlékony lebernyeg szóba sem jöhetett, de szerencsére a gyapjú tűzállósága kimagasló, ez sem elhanyagolható szempont ebben az esetben.

A szalagfüggöny alapanyaga Dörögdi kártolt szalaggyapjú. A gyapjúból előbb jókora - az ajtónyílás méreténél nagyobb - nemezlap készült.

A levelek ecoprint technikával kerültek a nemezre, ekkor a növény saját festékanyagával színezi meg a gyapjút. Bármilyen, csersav tartalmú levéllel jól működik.A lapot hosszában négy csíkra vágtam, a csíkokba friss diólevelet c...

Egy jó meleg poncsó még kényelmesen elkészülhet, mielőtt ősziesebbre fordul az idő.

A kockás poncsóhoz Zsu több gombolyag gyapjúfonalat festett meg különféle, harmonizáló színösszeállításban. A fonalakat megszőtte, a szövetet kettévágta és elforgatva varrta össze.

Te mit készítenél Dörögdi fonalból?

Idén is ott voltunk a Kacskaringó Fesztiválon. Köszönjük hogy Ti is eljöttetek!

Mi nagyon jól éreztük magunkat, sokat tanultunk és örömmel mutattuk be új termékeinket is –

3 ágú natúr fonal, 56m/100g. Szövésre, dekortárgyak készítésére ajánljuk, mosógépben remekül filcelhető. Csodás ülőpárna, táska, szövött tarisznya készülhet belőle.

Ára 1690 Ft/100g, a motringok kb. 200gr-osak.

Natúr növényi szappan nemezkabátban. A szappan kb. 50gr-os, a nemezkabát növényi festékkel festett. Kicsi kerek formája beleillik apróbb gyerekkezekbe is.

Ára 850 Ft/db

Növányi festékkel festett nemezgyapjú. Az 50gr-os kiszereléseket 200 Ft/db áron lehet rendelni, megvárásolni.

Az összes új termék hamarosan a webshop...

Az öltözék nagy mértékben befolyásolja viselője közérzetét, egy rosszul megválasztott holmi éppúgy képes korlátozni a cselekvésben, mint ahogy egy igazán jó darab képes kényelmet nyújtani akár kedvezőtlen körülmények között is. Ezért nagyon nem mindegy, mit hordunk második bőrünkként. A gyapjú e téren már bizonyított: évezredek óta egyre csak növekszik az elégedett gyapjúviselők száma. De minek köszönheti töretlen népszerűségét?

- Hőszigetelő

A gyapjú rosszul vezeti a hőt, ezért kitűnő szigetelő, szélsőséges éghajlati körülmények között is megfelelően klimatizálja viselőjét. A beduin törzsek a sivatagi forróságban gyapjúöltözettel védekeznek a túlmelegedés ellen. Ugyanakkor egy gyapjúkes...

Nyírás

A birkákat a mi éghajlatunkon évente egyszer, tavasszal nyírják. Az ügyes nyíró a farcsontjára ültetett birkán - kézzel vagy géppel - gyors és pontos mozdulatokkal nyírja rövidre a gyapjút. Ha szakértelemmel és kíméletesen teszi, a nyírás nem okoz sem fájdalmat, sem sérülést a birkának.

Válogatás

A gyapjút válogatni kell: a lenyírt gyapjúkabátot egyben kiterítik, a széleket (a hasi és lábi, illetve a reménytelenül szennyezett részeket) eltávolítják, a többit minőség szerint válogatják. A legszebb gyapjú a vállakon és a háton nő.

Mosás

A mosás legjobb módja az áztatás sok vízcserével. Az oldószerek használata előtt a gyapjút hagyományosan nagy kasokban patakvízbe áztatták. A lanolin...

Manapság a juhokat nem elsősorban a gyapjú miatt tartják. Az elsődleges cél a jó minőségű hús előállítása. A gyapjú mint olyan melléktermék, és a minősége gyakran áldozatul esik a húsminőség javításának. Fontosabb az, hogy az adott birka több húst adjon mint finomabb gyapjút. Kevés olyan hely maradt Európában, ahol még nagyméretű homogén állományok vannak. Magyarországon, a régióban egyedülálló módon az állomány 80%-a merinó, ami közismerten finom gyapjút ad. Sajnos az itt keletkezett gyapjú nagy része felvásárlóknál köt ki a Távol Keleten, mert a gyapjú feldolgozása és értékesítése teljesen más szakmai hátteret igényel, mint a hús feldolgozása. Megszűntek a hazai feldolgozók is, így a...

Please reload

Legfrissebb
Please reload

Arhívum
Please reload

Címkék