A gyapjú helyzete hazánkban


Manapság a juhokat nem elsősorban a gyapjú miatt tartják. Az elsődleges cél a jó minőségű hús előállítása. A gyapjú mint olyan melléktermék, és a minősége gyakran áldozatul esik a húsminőség javításának. Fontosabb az, hogy az adott birka több húst adjon mint finomabb gyapjút. Kevés olyan hely maradt Európában, ahol még nagyméretű homogén állományok vannak. Magyarországon, a régióban egyedülálló módon az állomány 80%-a merinó, ami közismerten finom gyapjút ad. Sajnos az itt keletkezett gyapjú nagy része felvásárlóknál köt ki a Távol Keleten, mert a gyapjú feldolgozása és értékesítése teljesen más szakmai hátteret igényel, mint a hús feldolgozása. Megszűntek a hazai feldolgozók is, így az exportált gyapjú leginkább nyers, hozzáadott érték nélküli termék és mint ilyen az ára is nagyon piacfüggő és érzékenyen reagál a változásokra. A régióban azonban a feldolgozott gyapjú jelentős része dél-amerikai, ausztrál vagy új-zélandi. Érdekes kettősség ez, és nehéz feloldani.


A Dörögdi Gyapjú azért jött létre, hogy ez változzon. Szeretnénk, ha az itt termelt gyapjú ha nem is mind az országban, de legalább a régióban maradjon és feldolgozott állapotban kerüljön értékesítésre. Szeretnénk, ha a feldolgozás minél több ponton hazai vállalkozóknál történne. Ezért létrehoztunk egy vállakozást, ami csak a gyapjú feldolgozásával és értékesítésével foglalkozik. A termékek, amelyeket értékesítünk kizárólag hazai gyapjúból készülnek, gondosan ügyelve a minőségre és nem utolsó sorban a környezetre.


Legfrissebb
Arhívum
Címkék
Kövess bennünket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - White Circle

© Dörögdi Gyapjú Manufaktúra, 2015-2019.

Impreszum

Kapcsolat

Adatvédelmi nyilatkozat