A gyapjú, mint természetes textil alapanyag

Az öltözék nagy mértékben befolyásolja viselője közérzetét, egy rosszul megválasztott holmi éppúgy képes korlátozni a cselekvésben, mint ahogy egy igazán jó darab képes kényelmet nyújtani akár kedvezőtlen körülmények között is. Ezért nagyon nem mindegy, mit hordunk második bőrünkként. A gyapjú e téren már bizonyított: évezredek óta egyre csak növekszik az elégedett gyapjúviselők száma. De minek köszönheti töretlen népszerűségét?

 

- Hőszigetelő

A gyapjú rosszul vezeti a hőt, ezért kitűnő szigetelő, szélsőséges éghajlati körülmények között is megfelelően klimatizálja viselőjét. A beduin törzsek a sivatagi forróságban gyapjúöltözettel védekeznek a túlmelegedés ellen. Ugyanakkor egy gyapjúkesztyű beljesében meleg maradhat a kezünk, miközben jeges hógolyómaradványok lehetnek ráfagyva kívülről.

 

- Vízlepergető

Ha nincs vegyi úton teljesen megfosztva természetes lanolintartalmától, egyenesen vízlepergető hatású: a norvég halászok zsírosan font gyapjúból készült kardigánt viselnek, ami így egyszerre melegít és a tenger habjai ellen is védelmet nyújt.

- Folttaszító

A vékony lanolinrétegnek hála, a gyapjú kiváló folttaszító tulajdonságú; egy sűrű gyapjúszövet legegyszerűbb tisztítási módja, ha egy természetes sörtéjű kefével felfrissítjük.

 

- Vízszigetelő

A gyapjú saját súlya 30%-ának megfelelő mennyiségű vizet képes felvenni és tárolni anélkül, hogy tapintása nedves érzetű lenne. Egy kiadós esőben sem ázunk bőrig, ha egy réteg gyapjú véd bennünket.

 

-Hypoallergén

A poratka nem szereti a gyapjút, szívesebben tanyázik meleg, párás környezetben, amit a pamut és egyéb textilek biztosítanak számára. A poratka az asztma és az allergia egyik fő kiváltó oka.

 

- Testszag és penész ellen

A vékony gyapjúholmi - lévén üreges szerkezetű szálak szövedéke – a melegben hatékonyan vezeti el az izzadságot, esélyt sem adva a testszagot okozó baktériumoknak. Ezt a tulajdonságot a textilipar nanotechnológiával igyekszik utánozni, hogy sportruházatot állítson elő. Érdes, pikkelyes felületének köszönhetően pedig a gyapjú természetes anti-mikrobiális tulajonságokkal rendelkezik.

 

- Tűzálló

Kevéssé ismert tulajdonsága a gyapjúnak, hogy nehezen ég, illetve ha már meggyulladt, eloltja önmagát. Emiatt előszeretettel készítenek belőle gyermekruhákat (van, ahol szabvány írja elő a tűzállóságot) és védőruházatot tűzoltók számára.

 

- Tartós

Egy gyapjúszál 20.000-szer hajlítható meg anélkül, hogy elszakadna, ez hétszerte

 

 

több, mint a pamut tartóssága, és tízszer annyi, mint a selyemé.

 

- Színtartósság

A gyapjú természetes formájában számtalan szép földszínben jelenik meg, de a festhetősége is kiemelkedő, a legtöbb természetes szálféleségnél jobban veszi fel és tartja meg a festéket.

 

-Állatbarát

A gyapjú évente újranő a birkákon, ami az állat sérülése nélkül távolítható el.

 

- Fenntartható, környezetbarát

A kíméletes feldolgozási folyamat messze a legkisebb terhelést rója a környezetre, minden egyéb texilipari alapanyaggal szemben. A gyapjú használatával azokat a gazdákat támogatjuk, akik vegyszermentes legelőkön szabadon tartják állataikat.

 

Sokoldalúsága csodálatra méltó: a legfinomabb szálai a babák bőrét is cirógathatják, az erősebbek akár házként oltalmazhatnak bennünket , mint pl. egy jurta esetében. E méltán megbecsült anyag viselése az írott történelem során mindig is kiváltságos dolog volt. Kortalan népszerűségét igazolja, hogy ma már nem hiányozhat egyikünk ruhatárából sem.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legfrissebb
Please reload

Arhívum
Please reload

Címkék
Please reload

Kövess bennünket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - White Circle

© Dörögdi Gyapjú Manufaktúra, 2015-2019.

Impreszum

Kapcsolat

Adatvédelmi nyilatkozat