top of page

A gyapjú, mint természetes textil alapanyag

Az öltözék nagy mértékben befolyásolja viselője közérzetét, egy rosszul megválasztott holmi éppúgy képes korlátozni a cselekvésben, mint ahogy egy igazán jó darab képes kényelmet nyújtani akár kedvezőtlen körülmények között is. Ezért nagyon nem mindegy, mit hordunk második bőrünkként. A gyapjú e téren már bizonyított: évezredek óta egyre csak növekszik az elégedett gyapjúviselők száma. De minek köszönheti töretlen népszerűségét?


- Hőszigetelő

A gyapjú rosszul vezeti a hőt, ezért kitűnő szigetelő, szélsőséges éghajlati körülmények között is megfelelően klimatizálja viselőjét. A beduin törzsek a sivatagi forróságban gyapjúöltözettel védekeznek a túlmelegedés ellen. Ugyanakkor egy gyapjúkesztyű beljesében meleg maradhat a kezünk, miközben jeges hógolyómaradványok lehetnek ráfagyva kívülről.


- Vízlepergető

Ha nincs vegyi úton teljesen megfosztva természetes lanolintartalmától, egyenesen vízlepergető hatású: a norvég halászok zsírosan font gyapjúból készült kardigánt viselnek, ami így egyszerre melegít és a tenger habjai ellen is védelmet nyújt.

- Folttaszító

A vékony lanolinrétegnek hála, a gyapjú kiváló folttaszító tulajdonságú; egy sűrű gyapjúszövet legegyszerűbb tisztítási módja, ha egy természetes sörtéjű kefével felfrissítjük.


- Vízszigetelő

A gyapjú saját súlya 30%-ának megfelelő mennyiségű vizet képes felvenni és tárolni anélkül, hogy tapintása nedves érzetű lenne. Egy kiadós esőben sem ázunk bőrig, ha egy réteg gyapjú véd bennünket.


-Hypoallergén

A poratka nem szereti a gyapjút, szívesebben tanyázik meleg, párás környezetben, amit a pamut és egyéb textilek biztosítanak számára. A poratka az asztma és az allergia egyik fő kiváltó oka.


- Testszag és penész ellen

A vékony gyapjúholmi - lévén üreges szerkezetű szálak szövedéke – a melegben hatékonyan vezeti el az izzadságot, esélyt sem adva a testszagot okozó baktériumoknak. Ezt a tulajdonságot a textilipar nanotechnológiával igyekszik utánozni, hogy sportruházatot állítson elő. Érdes, pikkelyes felületének köszönhetően pedig a gyapjú természetes anti-mikrobiális tulajonságokkal rendelkezik.


- Tűzálló

Kevéssé ismert tulajdonsága a gyapjúnak, hogy nehezen ég, illetve ha már meggyulladt, eloltja önmagát. Emiatt előszeretettel készítenek belőle gyermekruhákat (van, ahol szabvány írja elő a tűzállóságot) és védőruházatot tűzoltók számára.


- Tartós

Egy gyapjúszál 20.000-szer hajlítható meg anélkül, hogy elszakadna, ez hétszerte



több, mint a pamut tartóssága, és tízszer annyi, mint a selyemé.


- Színtartósság

A gyapjú természetes formájában számtalan szép földszínben jelenik meg, de a festhetősége is kiemelkedő, a legtöbb természetes szálféleségnél jobban veszi fel és tartja meg a festéket.


-Állatbarát

A gyapjú évente újranő a birkákon, ami az állat sérülése nélkül távolítható el.


- Fenntartható, környezetbarát

A kíméletes feldolgozási folyamat messze a legkisebb terhelést rója a környezetre, minden egyéb texilipari alapanyaggal szemben. A gyapjú használatával azokat a gazdákat támogatjuk, akik vegyszermentes legelőkön szabadon tartják állataikat.


Sokoldalúsága csodálatra méltó: a legfinomabb szálai a babák bőrét is cirógathatják, az erősebbek akár házként oltalmazhatnak bennünket , mint pl. egy jurta esetében. E méltán megbecsült anyag viselése az írott történelem során mindig is kiváltságos dolog volt. Kortalan népszerűségét igazolja, hogy ma már nem hiányozhat egyikünk ruhatárából sem.


Legfrissebb
Arhívum
Címkék
Kövess bennünket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page