top of page

Wool Adventures

A világ nem csak merinóból áll... bár valóban ez a fajta birka a legismertebb, van sok egyéb helyi (értsd: Európában elterjedt) fajta, melyek gyapja kedvező tulajdonságokkal bír, bár a merinó finomságával nem veszi fel a versenyt. Ezekre a fajtákra sokszor jellemző, hogy kisebb állományokban fordulnak elő, egyesek pedig egyenesen veszélyeztetettek.

A Wool Adventures szortimentünkre a következők jellemzőek:

- kicsi állományokból jönnek, sokszor hobbi célra tartják a birkákat

- az év nagy részében kint legelnek, így a gyapjúba kevés növényi szennyeződés kerül

- a feldolgozás során nem használunk vegyszereket, a mosás során környezetbarát mosószert alkalmazunk

- nem festünk, így ezek a termékek mindig a természetes színükben érhetők el

- a feldolgozás kíméletesen történik, a mosás kézzel, a fonás/kártolás pedig mindig manufakturális rendszerben történik

- mivel nem keverjük az állományok gyapját így ezek a termékek korlátozott mennyiségekben érhetők el.

Jelenleg 3 féle fonalunk és 1 féle kártolt gyapjúnk kapható ebben a körben.

A keletfríz fonal natúr világos bézs színű, 2 ágú, 150-160g-os motringokban kapható. Durvább szálfinomságú, ezért inkább használati tárgyak anyaga lehet – takarók, szőnyegek, táskák készülhetnek belőle. Ez a fajta gyapjú sokkal lassabban nemezelődik mint a merinó. Ajánlott tűméret 4-6-os, további infók az Etsy Shopban.

A Coburg Fuchs birka a veszélyeztett állományok közé tartozik. Gyapja bézses árnyalatú, közepesen vastag, közvetlenül a bőrön viselve szúr, de remek pulóverek, kardigánok, kesztyűk készülehtnek belőle. A belőle készült fonal 2 ágú, 120-150g-os motringokban kapható. Ajánlott tűméret 4-6. Erősen nemezelődik. További infók az Etsy Shopban.

A német merinó nagyjából megegyezik a magyar merinóval, annyi különbséggel hogy az időjárási különbségek miatt egy kicsit vastagabb a szálfinomsága. További infók az Etsy Shopban.

A Ouessant (vagy Quessant) birka a legkisebb méretű birka, egy francia szigeten tenyésztették eredetileg. Ma már főleg csak hobbi célokra tartják őket, a gyapjú minősége pedig erősen függ a tartási körülményektől. A nálunk elérhető kártolt gyapjú természetes barna színű, kicsit hosszabb szálhosszúságú. Fonók, nemezelők alapanyaga lehet. További infók az Etsy Shopban.

Reméljük sikerült felkelteni az érdeklődést egy kis kalandozásra-kipróbálásra más gyapjúfajták iránt.

Ne feledjétek, most az összes Wool Adventures termék Jan. 31-ig 25% kedvezménnyel kapható!

Az Etsy Shopban feltüntetett árak EUR-ról 300 Ft-os árfolyamon számolandók át. A jan. 9-ig leadott rendelések szállítási díja egységesen 1690 Ft , vagy Bp-en megoldható a személyes átvétel. Rendelést a legegyszerűbben emailen adhattok le.

Legfrissebb
Arhívum
Címkék
Kövess bennünket!
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page